2015. június 17., szerda

4 méteres fal épülhet a déli határon

75 kilométer hosszú, 4 méter magas falat emel a kormány a magyar-szerb határon - jelentette be Szijjártó Péter.
A külügyminiszter kiemelte: ez a megoldás semmilyen nemzetközi jogszabályba nem ütközik. Törökország, Spanyolország és Bulgária is épített már fizikai határzárat - emlékeztetett.
A kormány szerint a bevándorlás jelenleg Európa legfontosabb problémája, és ez az Unión belül Magyarországot érinti a legsúlyosabban. Szíjártó hangsúlyozta, hogy közös európai választ kell adni erre a kérdésre, de "Magyarország nem várhat tovább, lépnie kell". Magyarországra az év első hat hónapjában 54 ezer illegális határátlépő jött. Az év végére ez a szám akár 120 ezerig is emelkedhet. Ezzel szemben tavaly összesen érkezett 40 ezer ember - sorolta az adatokat Szijjártó. 
A fal megvalósításának lehetőségéről egy héten belül kell jelentést tennie Pintér Sándor belügyminiszternek.
A fal létesítését 10 perc alatt bejelentette a kormány - ám a megépítéséig még valószínűleg több tízezer illegális migráns jöhet át a határon. A bolgár határzár, amelyre Szijjártó is hivatkozott, első ütemben 30 kilométeres szakaszon épült meg. A döntéstől a megvalósulásig közel nyolc hónap telt el. A tervezett magyar határfal ennél nagyjából hatszor hosszabb lesz. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése