2015. június 19., péntek

„Elveszitek tőlünk az országunkat! Meg kell halnotok!”

Szerda este 8-kor egy metodista templomban, a színes bőrű polgárjogi mozgalom egyik emblematikus helyszínén bibliaórára gyűlt össze tizenkét hívő. 41 éves tiszteletesük, Clementa Pinckney vezetésével a "Szentírást elemezték". Mindnyájan színes bőrűek voltak. Hozzájuk csatlakozott egy idegen, a 21 éves Dylann Roof, aki egy órán keresztül ült csendben, majd tüzet nyitott, és lelőtt kilenc embert. Ötször töltötte újra fegyverét. Hárman maradtak életben, köztük az a nő, akit Roof azért kímélt meg, hogy tudassa a világgal, mi történt, ha ő öngyilkos lesz. A tanú szerint ezzel a felkiáltással gyilkolt: „Meg kell tennem! Ti megerőszakoljátok a fehér nőket! Elveszitek tőlünk az országunkat! Meg kell halnotok!”
A fiú elhajtott a helyszínről, de másnap reggel, Észak-Karolinában letartóztatták. Amit ez idáig tudni lehet róla: középosztálybeli családból származik, apja építési vállalkozó, nagyapja ügyvéd. 
A szülők kerülik a nyilvánosságot, nem nyilatkoznak. Régi osztálytársai közül egyesek tipikus kiegyensúlyozatlan kamaszként emlékeznek rá, mások úgy vették észre: elfojtotta indulatait. Néha megeresztett egy-egy rasszista viccet vagy megjegyzést, de senki sem vette komolyan. Facebook-fotóján apartheidet támogató dél-afrikai jelvénnyel és a fehér felsőbbséget hirdető rodéziai címerrel dekorált dzsekiben látható. Facebookos ismerősei között feketék éppúgy akadnak, mint fehérek. Egy barátja szerint a szegregáció híve volt. Polgárháborút akart kirobbantani, majd saját magát is megölni. Édesapjától áprilisban, a 21. születésnapjára fegyvert kapott. Júniusban kilenc embert ölt meg vele.
Barack Obama kegyetlen tettnek nevezte a gyilkosságot, amely a béke, a szeretet, az ima helyén történt, és megemlítette, hogy elnöksége alatt ez a tizennegyedik tömeggyilkosság, amely után Amerika népéhez kell fordulnia.
Az Egyesült Államok kénytelen lesz szembenézni azzal, hogy amennyiben így folytatódik a fajok közötti keveredés, és a fehér emberek elnyomása, annak idővel súlyos következményei lesznek. Az ellentétek kiéleződnek a faji háború pedig már a küszöbön van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése