2015. június 15., hétfő

Leszboszról rögvest Athén központjába igyekeztek a hívatlan vendégek

Csaknem kétezer szíriai kivándorló és menekült érkezett vasárnap Athén kikötőjébe, Pireuszba, miután hosszú ideig vesztegeltek Leszbosz szigetén. 

A menekültek eddig a Törökországhoz közeli Leszbosz szigeten várakoztak, ahol a szükséges hivatalos iratok tömeges ügyintézése miatt kellett rostokolniuk. Pireuszba érkezésük után rögvest Athén központjába igyekeztek, bár semmilyen menhely, vagy szerény szállodai ellátáshoz szükséges pénzsegély nem várja őket. 

Az idén hatalmasra duzzadt a török partokról görög szigetekre illegálisan érkezők serege. A tavalyi első negyedévben 6500-an, az ideiben már 40 ezren voltak. Leszboszra január elejéről május végéig bő 18 ezer migráns érkezett. 
A szigetek nincsenek felkészülve újabb migránshullámok "vendégül" látására. A hatóságok megpróbálnak középületeket és szállodákat átmeneti szálláshelyekké alakítani, hogy ne a szabad ég alatt kelljen éjszakázniuk a jövevényeknek. Utóbbiak zöme Szírián kívül Afganisztánból érkezik görög földre, a jobb megélhetés reményében vándorol el hazájából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése