2015. június 14., vasárnap

Berlin és Párizs közös álláspontot dolgoz ki a migrációs hullám "kezelésére"

Ezt Angela Merkel jelentette be Berlinben a francia államfővel folytatott megbeszélése után. 

Francois Hollande-dal tartott sajtótájékoztatóján a német kancellár elmondta, hogy "belátható időn belül" kialakulhat a közös álláspont, amelyet a német és a francia belügyminiszter vezetésével dolgoznak ki az Európai Bizottság javaslatai alapján. 
A földközi-tengeri menekültválság kezelésében a hajótöröttek mentése mellett fontos az emberkereskedők elleni fellépés, ehhez pedig szükséges egy határozat az ENSZ Biztonsági Tanácsától. Ugyanakkor a válság kiváltó okaival is foglalkozni kell, ezért a két ország az Európai Tanácsban kezdeményezi, hogy az év második felére szervezzenek találkozót az Afrikai Unió érintett tagállamaival - mondta Merkel. 
A francia köztársasági elnök kiemelte, hogy a gazdasági okok miatt bevándorló emberek "nem maradhatnak Európában", a menekültstátusszal rendelkező személyek esetében pedig a terhek "megosztására" van szükség, mert a menekültek csaknem 70 százalékát 4-5 uniós tagországa látja el. Tagállami kvótákról viszont nem lehet szó, mert a kvóta fogalma nem egyeztethető össze az európai alapértékekkel - mondta Hollande. 
A brit választások nyomán kialakult helyzetről szólva a német kancellár és a francia államfő egyaránt kiemelte, hogy a két kormány együttműködésre törekszik. Angela Merkel azt mondta, hogy felveszik a kapcsolatot David Cameron miniszterelnökkel - aki egypárti, konzervatív kormányt alakíthatott a május elején tartott alsóházi választások nyomán, és népszavazást tervez Nagy-Britannia uniós tagságáról -, és Berlin és Párizs "nagyon szorosan egyeztet" majd. Francois Hollande hangsúlyozta: a brit kormányfővel közösen keresnek majd "válaszokat" arra, hogy miként lehet biztosítani az "európai alapelvek" érvényesülését. Közölte, hogy David Cameron a hónap végén Franciaországba és Németországba is ellátogat. 
Az ukrán válsággal kapcsolatban Merkel és Hollande ismételten kiállt a minszki megállapodások mellett. Hangoztatták, hogy nincs alternatívája a válság békés rendezését szolgáló minszki folyamatnak. 

Líbia - már amennyire létezik egyáltalán - bírálta az embercsempészek elleni európai uniós katonai missziót

Nem támogatja az Európai Unió által a földközi-tengeri menekülthullám megfékezése érdekében indítandó, embercsempészek elleni katonai missziót a nemzetközileg elismert líbiai kormány - közölte kedden Haszim al-Aribi líbiai kormányszóvivő. 
"Nem fogadjuk el Brüsszel terveit, valamint országunk szuverenitásának bármiféle megsértését" - mondta Aribi a dpa német hírügynökségnek.
A kormányszóvivő ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a líbiai hatóságok szeretnének átfogóan együttműködni az EU-val az embercsempészet elleni küzdelemben.
Előző nap Brüsszelben az EU-országok védelmi és külügyminiszterei arról döntöttek, hogy elindítják az EU-Navfor-Med elnevezésű haditengerészeti műveletet a Földközi-tengeren az Észak-Afrikából - zömmel Líbiából - Európába tartó menekülthullám megfékezésére, és katonai erővel lépnek fel az embercsempészek ellen. 
A háromlépcsős terv első szakaszában feltérképezik az embercsempészek által leggyakrabban használt tengeri útvonalakat. Ezután a második szakaszban megállítják és átvizsgálják a gyaníthatóan embercsempész-hajókat a tengeren. E hajókat indokolt esetben le is foglalnák. 
A harmadik szakasz egyelőre a legkevésbé kidolgozott, és ENSZ-felhatalmazást, valamint líbiai hatósági együttműködést is igényelne: az uniós erők katonai akciókat hajthatnának végre akár líbiai kikötőkben is. 
A polgárháborús káoszba süllyedt Líbiából származik az Európába irányuló embercsempészet nyolcvan százaléka. 
Líbiában jelenleg két párhuzamos kormány és parlament működik. A fővárost, Tripolit tavaly augusztusban elfoglalta a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) iszlamista fegyveres szövetség, és önhatalmúlag kormányt és parlamentet alakított ott, azóta a nemzetközileg elismert törvényhozás és kabinet a keleti Tobrukban ülésezik. 
Ugyanakkor az ország nagy részére nem terjed ki e két kormány hatalma sem, s Líbia partszakaszának egy részét szélsőségesek, köztük az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet helyi sejtje ellenőrzi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése