2015. június 30., kedd

Szeged és a bevándorló-biznisz

Miközben hazánkon egyre nagyobb a migrációs nyomás, azért annak érdekében is sokat teszünk, hogy a helyzet még drasztikusabb legyen. Szeged ebben is élen jár. Bár a városban a szocialista polgármester szerint nincsenek menekültek, attól még negyedórával az utolsó vonat indulását követően is buszokkal szállítják a migránsokat a bezárt vasútállomáshoz. Elképesztő, de ezek az emberek kénytelenek a köztéren éjszakázni, üríteni, illetve egyezkedni a menekült-bizniszben érdekelt taxisokkal.


A csongrádi megyeszékhelyről 20:45-kor indul el az utolsó vonat, azonban busszal még este kilenckor is szállítanak a pályaudvarhoz migránsokat.
Ezeket a menekülteket már korábban regisztrálták, mindegyikük nyakba akasztott kártyával (ezeken a kijelölt menekülttábor helyszíne szerepel, hétfőn a többséget pont Debrecenbe irányították) kénytelen a köztéren lézengeni, étlen-szomjan. Szürreális élmény.
Mivel nyilvános WC nincs, illetve fizetős, ezért jobb híján a bokrokba, és különböző zugokba ürítenek, ami egyébiránt nem kevés közegészségügyi kockázatot is felvet.
A kialakult helyzetnek viszont léteznek haszonélvezői is, ugyanis most már nyílt titok, hogy a szegedi taxisok egy része érdekelt a menekült-bizniszben. Több száz euróért cserébe viszik el a migránsokat Budapest, illetve Bécs irányába (bár olyan pletykáról is hallottunk, hogy átverik az ügyfeleiket, és Bécsnek hazudnak egy-egy közeli magyar települést...). A 21 órási busszal érkezőket ők várják a pályaudvaron. Ha nem tudnánk, Magyarország egy jogállam, akár még azt is hihetnénk, hogy pont ezért érkeznek ilyen későn a bevándorlók.
Szegeden azonban a menekültkérdés egy kényes és egyben kínos politikai üggyé is vált.
Mivel a várost vezető szocialista polgármester MSZP-s ars poeticája arra kötelezi, hogy tagadja a menekültek jelenlétét (a közgyűlésben erről egyedül a jobbikos Tóth Péter beszélt), ezért érdemben nem is foglalkoznak a pályaudvar környékével, azonban ez mégiscsak tarthatatlan helyzet, és nem csupán a helyiek miatt, de emberiségi okokból is segítségre szorulnak ezek a szerencsétlen emberek.
A MigSzol nevezetű egyesület, amely többek között azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Budapesten bérlakásokat követelt a menekülteknek, arra az elhatározásra jutott, hogy este 9-től ételt, italt oszt a pályaudvaron rekedt embereknek.
Ennek egyébként egy kissé ijesztő tömegjelenet lett a következménye, ahogy a menekültek rávetették magukat az egyesület által osztogatott cuccokra. Az is viszont tökéletesen jelzi a helyzetet, hogy a beszámolók szerint most is 10 taxi várakozott a háttérben.
Hétfő este sajtótájékoztatót is tartottak a helyszínen, a MigSzol felhívta a városvezetés figyelmét a kialakult problémára, egyben hangsúlyozta pártsemlegességét is, amit azonban kissé aláásott Binszki József helyi DK-s képviselő nyílt színi szereplése...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése